Sista helgen på semestern

Då var det dags för den sista helgen på semestern för mig. Ett återfall har det blivit precis i början av semestern, men nu har jag varit nykter i 22 dagar. Det känns dock inte helt stabilt inför helgen eller återgången till jobbet. Fast jag har haft en bra semester tycker jag, mestadels hemmavid. Men i onsdags och torsdags gjorde jag två dagsutflykter till Skåne med min syster.

Utflykter och förväntansångest

Jag var lite nervös inför utflykterna eftersom jag får så mycket ångest när jag är med någon, till och med min syster nuförtiden. Jag sov även över hos henne i två nätter. Det jag var mest nervös för var att äta med henne och att åka i bilen med henne. Egentligen är det så dumt, för det jag får ångest över är att jag ska få ångest när jag är med henne och då även få panik om jag får ångest. Det kallas väl förväntansångest. Idiotiskt! Men så är det. Hon vet inte hur mycket ångest jag har egentligen och det är inget jag känner jag vill ta upp och göra en stor grej av heller

Jag hade ångest under de två dagarna, lite i bakgrunden hela tiden. Men jag försökte att äta lite för mig själv utan att det blev onaturligt och bilfärderna gick OK, jag lyckades att hålla mig ganska lugn. Men det var en konstant aktivitet i min hjärna på alla mina kroppssignaler, om de signalerade ångest – svårt att svälja, hjärtrytmen, andningen och sådant. Så lite utmattande var det. Trots det känner jag ändå att det var två bra dagar som jag kunde njuta av i alla fall. Och jag är stolt över mig själv för att jag faktiskt gjorde utflykterna, till och med utan medicin! Så det blev två bra dagar ändå. 🙂

Dag ett – Stenshuvud

Första dagen var vi i nationalparken Stenshuvud. Jag älskar att vandra i naturen och där var riktigt fint. Bra motion med. 🙂

Jag och balans... En av utkiksplatserna i Stenshuvud Nationalpark. Sista helgen på semestern.
Jag och balans… 😉 En av utkiksplatserna i Stenshuvud Nationalpark.

Dag två – Åhus

Andra dagen var vi i Åhus. Först några timmar vid Täppet havsbad och sedan avslutade vi dagen med en glass vid Glassbåten vid Åhus hamn. Det var riktigt fint och varmt väder så det kunde inte bli bättre. 🙂

Under ytan. Täppet havsbad i Åhus. Det blev ett (två) dopp i havet i år. Sista helgen på semestern.
Under ytan. Täppet havsbad i Åhus. Det blev ett (två) dopp i havet i år.

En sak jag inte visste om Åhus var att Absolut Vodka tillverkas där, haha. En av mina favoritspritsorter, men dit åkte vi inte. 😉

Sista helgen på semestern

Och nu är det sista helgen på semestern för mig. Som sagt, jag är mycket nöjd med mina fyra veckors semester. Fast en vecka till hade inte skadat! Jag ser inte fram emot att börja jobba igen. Mest på grund av att jag är rädd för att jag kommer att få en ökad press på mig av min chef att börja bli mer social på jobbet, behöva vara på plats mer och få utökade arbetsuppgifter. Det är inget jag känner att jag är redo för alls! Jag är faktiskt skräckslagen för om det kommer att bli så! På tisdag ska vi ha uppföljning av min rehabplan…

Katastrofmötet innan semestern

En annan sak som gör att jag har extra mycket jobbångest är att jag hade ett ganska dåligt avslut på jobbet innan min semester. Chefen hade semester och hon hade sagt till gruppen att jag var undantagen vissa arbetsuppgifter. Trots det fick jag frågan om jag kunde göra några av dem ändå på torsdagens morgonmöte innan min semester. Jag försökte att säga nej och hänvisa till vad chefen hade sagt, men hon som frågade backade ändå inte och resten av gruppen lät irriterad för att jag sa nej.

Jag var med på mötet via Skype, fast jag var på plats, så jag såg inte alla och deras kroppsspråk. Men jag kände mig rejält pressad när detta togs upp och de inte släppte det. Jag sa att jag kände mig pressad och att det fanns en anledning till att jag inte gjorde vissa arbetsuppgifter som har med min hälsa att göra. Något jag verkligen inte kände mig redo att dela med mig med gruppen. Jag kände hur min röst började brista när jag sa det. Då backade hon som frågade och resten av gruppen blev tysta.

Men jag fick stänga ner mötet innan det var slut, jag vet inte om de märkte det, och sedan grät jag och mådde skitdåligt flera timmar efter det. Jag åkte hem direkt efter mötet och hoppade över fredagens morgonmöte. Tjejen som tog upp frågan skrev till mig på Skype direkt efter mötet och bad om ursäkt och sa att hon inte menade att pressa mig. Men det hjälpte inte mycket. Det var det sista som hände på jobbet innan min semester. Inte alls bra…

Jobbångesten och alkoholen

Så den största anledningen till att jag känner mig ostabil gällande alkoholen inför den här sista helgen på semestern är jobbångesten. För jag känner att utflykterna gick bra och jag är inte så uppe i varv efter dem som jag trodde att jag kanske skulle vara. Och därför behöva varva ner med alkohol. Fast jag vill verkligen inte dricka. Jag känner mig så frisk och kry liksom. Vi får se. Det ska bli riktigt fint väder hela helgen i alla fall, så jag ska göra mitt bästa för att njuta av den här sista helgen på semestern – utan alkohol.

Trevlig helg!

//A.L

4 reaktioner till “Sista helgen på semestern”

 1. Tack för ditt blogg inlägg. Jag känner igen mig mycket i det du skriver. Fast jag är man. Men jag har också vart ny-nykter en gång i tiden. Men min räddning i min senaste nykterhet, är att det var en man som jag starkt ogillade på mötet i min hemma grupp. Han var inte där för sin nykterhet utan för att stöta på tjejer. Han blev senare dömd för det. Fast strunt i honom, jag får be harm bönen för honom.
  ”Detta är en sjuk människa. På vilket sätt kan jag hjälpa henne eller honom? Gud hjälp mig att inte bli arg. Ske din vilja”
  AMEN
  Men jag berättade för honom, att när jag kom hem i från mitt behandlingshem 1992. Då var jag nykter i någon månad och sedan så började jag tänka på att jag skulle vara nykter i resten ut av mitt liv. Jag suckade och tog ett långt återfall. Som höll på att sluta med min egen död. Det kan ni läsa på hemsidan. Men han sa till mig att jag inte behövde vara nykter i resten ut av mitt liv. Jag behövde bara vara nykter i dag. Jag undrade verkligen om det var så enkelt. Fast jag beslutar mig varje morgon att undvika det första glaset. Bloggar mycket om både alkoholism, och att jag är ett vuxet barn.
  Jag har nu vart nykter sedan augusti 1997. Skaffade en sponsor runt 1999 och började arbeta i den Stora boken. Han sa att den här boken ska du inte bara läsa utan du ska även studera den. Därför så har jag startat en blogg som heter forskaistoraboken.blogg.se. Det har hjälpt mig att undvika det första glaset. Läser även tredje stegs bönen och lämnar över till den Gud som jag har.

  ”Gud, jag överlämnar mig till dig – för att du skall forma mig och göra med mig som du vill. Befria mig från mitt egos slaveri så att jag bättre kan utföra din vilja. Befria mig från mina svårigheter så att segern över dem kan bära vittnesbörd till dem jag vill hjälpa – om din kraft, din kärlek och ditt sätt att leva. Må jag alltid handla enligt din vilja!”
  AMEN

  1. Hej Christer,

   Tack för din kommentar.

   Vad skönt att du har hittat ett sätt att hålla dig nykter som fungerar för dig. Riktigt starkt att du har varit nykter så länge, det känns som en omöjlighet för mig. Men du har helt rätt, det bästa är att koncentrera sig på dagen idag. Att luta sig mot Gud är också en bra trygghet att ha.

   Jag önskar dig allt gott! Och tack igen för ditt besök och din kommentar. 🙂

 2. Hej o tack för intressant läsning de är inte de lättqste med alkohol beroende o psykisk ohälsa. Kämpar med båda delarna o tror att jag har lyckats finna min väg till ett nyktert liv men de e inte de lättaste men man får ta en dag i taget bara. O idag har jag varit nykter i hela 77dagar o det känns helt underbart men det gäller o hitta det som fungerar för en själv..
  Hatade den där ständiga kampen/förhqndlingen med sig själv ska jag dricka eller inte o de va typ ALLTID alkoholen som vann tidigare. Så kämpa vidare o tro på dig själv.

  1. Hej Gugge,

   Tack för din kommentar och dina uppmuntrande ord. Det känns bra att läsa. 🙂

   Vad skönt att du har hittat ett sätt som fungerar för dig och starkt jobbat att du har hållit dig nykter så länge!

   Nej, de där alkoholförhandlingarna är utmattande. Men jag kämpar på, en dag hittar jag förhoppningsvis också ett sätt som fungerar för mig att må bra, både gällande nykterhet och psykisk hälsa.

   Ha det riktigt bra och fortsätt att ta hand om dig som du gör! En dag i taget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *