Nykter alkoholist?

När kan man kalla sig för en nykter alkoholist egentligen? Nu har jag varit nykter i 39 dagar, är jag en nykter alkoholist då? Egentligen tycker jag inte om att kalla mig för en alkoholist, inte ens en nykter alkoholist. Mest för att jag inte tycker om att sätta en etikett på mig själv. Men jag uppfyller alla kriterier som det innebär att vara en alkoholist, så jag är väl en då. Fast jag ser mig mer som en person som har problem med alkohol, som inte kan hantera den på rätt sätt.

Missbrukare eller beroende?

Egentligen är det väl inte många som använder ordet ”alkoholist” idag känns det som. Det heter mer alkoholmissbrukare eller alkoholberoende, att man har ett missbruk eller ett beroende av alkohol. Jag har varit beroende av alkohol, nu ser jag mig själv som en missbrukare av alkohol. För att jag fortfarande använder alkoholen på fel sätt, men jag dricker inte lika ofta eller lika mycket nu som när jag var beroende.

Samtidigt är det väldigt lätt för mig att trilla in i ett beroende när jag börjar dricka alkohol. Eftersom jag alltid tappar kontrollen över mitt drickande när jag sätter igång. Lite snurrigt kanske, men så resonerar jag.

Nykter alkoholist

Hur som helst, nu har jag varit nykter ett tag. Det känns bra, men jag känner mig inte alls som en stabil nykter alkoholist. Tankarna på att dricka alkohol far runt i huvudet varje dag. Suget efter alkohol kommer och går hela tiden. Jag har bestämt mig för att dricka alkohol några gånger, men sedan har jag backat ur. Så det är inte alls säkert att jag kommer att hålla i den här nykterheten alltför länge till. Samtidigt vill jag verkligen inte dricka alkohol. Det är en ständig kamp det där, att vara en nykter alkoholist. I alla fall för mig.

Bara lite tankar så här en nykter lördagskväll. En dag i taget. 🙂

Lite mer läsning

Lite mer att läsa om alkoholism, missbruk och beroende:
Anonyma Alkoholister – Mer om alkoholism
Drugsmart – Fakta beroende och missbruk
1177 – Alkoholberoende, tecken och behandling


//A.L

2 reaktioner till “Nykter alkoholist?”

 1. Det känns ju jäkligt bra när man motat bort ett beslut på att köpa en flaska, att istället åka hem…jösses va skönt det känns då.
  Köpte en flaska själv i mellandagarna, bara slank in på systembolaget och snabbt ut till vagnen…fick en ruskig ångest på vägen hem där..fan tänkte jag.
  Men jag drack upp den naturligtvis…inge kul alls var det men nu är jag åter på banan…det stannade vid den flaskan.
  Kommer säkert dricka fler ggr i mitt liv…lite av mitt knep att kunna hålla mig ifrån det…att tala om för mig själv att nykterheten inte är ett livslångt projekt….fast det är det ju…egentligen.

  Grattis till dina dagar…underbart att få läsa det.

  Ha det bäst nu….!

  1. Hej Micke,

   Ja, det känns alltid som en liten seger när man lyckats att stå emot. Eller lättnad egentligen, att slippa alla konsekvenser av att dricka.

   Jag förstår att det var jobbigt att trilla dit, det är sällan värt det. Men ändå händer det då och då. Och jag tänker precis som du, att jag kommer säkert att dricka igen. Om jag tänker att jag aldrig kommer att göra det så får jag nästan panik. Det är en liten säkerhet liksom, att om det skiter sig eller suget blir för starkt finns alltid alkoholen. Underligt det där, man får lura sig själv lite för att hålla sig nykter ibland.

   Gött att är på banan igen i alla fall. Starkt jobbat! 🙂

   Ha en härlig söndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *